7. jun, 2017

De wereld op zijn kop!

Ben je manager of leider en wat is dan het verschil? Voor mij is dat eigenlijk heel duidelijk wanneer je het voorrecht hebt op leiding te geven aan een groep mensen, of dat nu in een bedrijf, vrijwillig of binnen de sport is, zou ik altijd kiezen voor de rol van Leider! En dan niet zoals zoveel mensen grappen: “lijder, met een lange ij”. Nee, een leider die ook echt de leiding wil nemen en een voorbeeld is voor zijn collega’s. Hoe ik kijk naar leiderschap en vooral naar het vrouwelijke in leiderschap is simpel:

Ik ga er altijd vanuit dat wanneer ik met een team mag werken alles wat nodig is om een succesvol team te maken al aanwezig is. Ik hoef die als leider niet per se iets toe te voegen of iets te veranderen.

Ik ga er altijd van uit dat mijn collega’s specialist van zichzelf zijn en dus prima zelf aan kunnen geven wat ze nodig hebben, dat ze zelf de antwoorden hebben en er soms alleen aan herinnert kunnen worden.

Tot slot ga ik ervan uit dat iedereen altijd een keuze heeft, je kunt in het team blijven of niet.

Dit laatste roept nog weleens discussie op, want het is dan wel heel makkelijk gezegd, niet altijd even simpel gedaan. Als je er iets langer bij stil wil blijven staan zal je ontdekken dat er wel degelijk altijd een keus is. Soms overkomen je dingen die je eigenlijk niet had zien aankomen en die raken je, je hebt dan een keus hoe je daarmee omgaat. Je kunt voor het negatieve kiezen en jezelf als slachtoffer opstellen (Het overkwam me ik kon er niets aan doen) of je kunt voor het positieve kiezen en hetgeen je gebeurd omarmen en het zien als een les (Ik heb er veel van geleerd, dank je wel voor de ervaring). Begrijp me goed soms is het zoveel makkelijker om de keuze buiten jezelf neer te leggen, want dan kan je lekker iemand anders de “schuld” geven, mijn ervaring is echter wel dat je daar zelf meestal niet beter van wordt. Mijn ervaring is ook dat wanneer iemand steeds de keuze, antwoord of oplossing laat afhangen van wat iemand anders daarover zegt, uiteindelijk ook ziek kan worden. Dit zijn meestal de collega’s die als eerste met een vinger naar een ander wijzen en ook precies weten hoe diegene het eigenlijk anders zou moeten doen, zonder daarbij naar hun eigen bijdrage te kijken. Een mooie uitspraak in deze is: “Als zij nou eerst veranderen, dan doe ik dat ook”. Grappig, want de enige die kan bepalen of je überhaupt wil veranderen ben je zelf en dat weet je best, jij doet het ook niet omdat iemand dat zegt, dus waarom zou een ander dat dan wel voor jou willen doen.

Als (vr)Leider is je belangrijkste taak binnen je team om je collega’s te faciliteren om het beste uit zichzelf te halen. Voor mij teken ik altijd een leider onder aan het organogram. Je hebt dan het beste overzicht waar iedereen mee bezig is en kan je faciliteren wanneer iemand achter blijft. Je kunt je focussen op de samenhang van de verschillende zaken die spelen binnen het team. En bent in ieder geval niet “het plafond” voor de collega’s in het team. Ze zullen deze opstelling ervaren van de leider dat ze de ruimte krijgen om hun eigen inbreng te hebben en zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen werkzaamheden. Soms als leider moet je wel vooroplopen gewoon om de weg te effenen of om de wind op te vangen wanneer de resultaten anders zijn dan verwacht. Dat is het moment dat je even voor je team gaat staan. Voor mij zijn daarbij drie kwaliteiten van een leider onontbeerlijk:

Kunnen verbinden op hartniveau, dit gaat verder als alleen weten wat een collega zijn of haar taak is, weten wat er “onder de waterlijn” speelt. Weten wat je collega echt beweegt en waar hij of zij echt goed in is!

Op het moment dat je een verbinding hebt op hartniveau dan ontstaat er als vanzelf het vertrouwen in elkaar. Je kijkt namelijk verder dan alleen het imago van iemand en kan dan ook ontdekken waar de overeenkomsten zijn.

Tot slot wanneer er verbinding en vertrouwen is gaan er zaken veranderen, niet omdat het moet van de leider maar juist omdat het ontstaat in de samenhang tussen de collega’s.

Kus en knuffel,

Monique