24. mei, 2017

In het hier en NU!

Iets minder dan een jaar geleden kreeg ik een tip van een vriend om het boek “De kracht van het NU” van Eckhart Tolle te gaan lezen. Want zo zou zei hij; “dat is echt iets voor jou”. Ik ben er toen wel in begonnen en ik ook al begreep echt wel wat er stond ik snapte er niets van. Ik kon het niet voelen en werd er zelfs een beetje gefrustreerd van dat ik het niet kon begrijpen waar dit boek over ging. In de turbulente tijd waarin ik me nu begeef, besloot ik een paar weken geleden om dit boek weer eens uit de kast te halen en te gaan lezen.

Jij bent hier opdat het goddelijke doel

Van het universum zich kan ontvouwen.

Zo belangrijk ben je!

~Eckhart Tolle~

 

Grappig hoe dat soms dat werkt, want deze keer begreep en bovendien voelde ik gelijk wat er met dit boek wordt bedoeld. Het zijn andere termen maar dezelfde processen Eckhart Tolle beschrijft waar mijn blogs vaak over gaan. Het verschil tussen hart en hoofd of zoals hij het zegt het ZIJN en het verstand. Voor mij brengt dit boek mij vooral veel inzicht hoe ik de rust in mezelf kan vinden en hoe soms je hoofd het overneemt wat mij dan weer heel onrustig maakt. In het boek wordt vooral gesproken over dat wat je hebt hetgeen is wat er in het nu gebeurd. Het verleden en de toekomst heb je geen invloed op, immers alles wat in het verleden is gebeurd staat vast en is niet te veranderen. Alles wat in de toekomst gebeurd is altijd anders dan je vooraf had kunnen bedenken.

Nu mijn leven in een vrij hectische fase is beland met het vinden van een nieuwe opdracht en het ontmoeten van nieuwe mensen merk ik dat mijn hoofd het steeds vaker overneemt. Ik wil mijn zekerheden waarborgen en mijn hoofd doet daar graag aan me, ik zou graag de uitkomst willen weten. Heb ik straks een nieuwe opdracht, welke rol spelen nieuwe mensen straks in mijn leven, welke rol spelen bestaande mensen in mijn leven. Als ik het gevoel heb dat alles zo aan het veranderen is om mij heen, dan maakt mijn hoofd overuren. Het is mij continue aan het waarschuwen, werpt belemmerende overtuigingen op en geeft mij advies op basis van angst. Natuurlijk voel ik aan alles dat het zo niet werkt en dat ik er niet beter van wordt wanneer ik alleen naar mijn hoofd zou luisteren. Want inmiddels heb ik ook de ervaring dat wanneer ik oprecht naar mijn hart luister er vaak veel meer rust komt. In het boek van Eckhart Tolle wordt dat prachtig beschreven. Het maakt je heel erg bewust van het feit dat je hoofd het heel vaak wil overnemen en zodra je dat ervaart of bewust bent dan heb je een keuze om naar je hoofd te luisteren of juist terug te gaan naar je hart.

Het is soms makkelijker gezegd dan gedaan, want mijn hoofd werkelijk die maakt soms echt overuren en doet er echt van alles aan om maar de overhand te krijgen. Nu ik het me heel bewust ben merk ik ook dat het wel iets makkelijker wordt om dan juist weer naar mijn hart te gaan. De stilte te ervaren en met recht “De kracht van het NU” te ervaren. Het geeft rust als je je erbij neerlegt dat je het verleden niet meer kan veranderen, ook geeft het rust dat je niet in de toekomst leeft. Alles gebeurd in het hier en nu, ik probeer nu steeds vaker om die plek bij mezelf te vinden, de rust te vinden om te voelen en te ervaren wat er nu is. Op de momenten dat het me lukt ervaar ik de rust van binnenuit en ontstaan er weer mooie nieuwe inzichten. Die inzichten die mijn hart mij geeft zijn heel waardevol en geven mij ook weer inspiratie en creativiteit om weer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het levert vaak ook mooie, inspirerende en liefdevolle confronterende gesprekken op. Die in het hier en nu niet altijd even makkelijk zijn maar uiteindelijk mij wel weer verder helpen in mijn zoektocht naar “de beste versie van mijzelf”.

Kus en Knuffel,

Monique