3. mei, 2017

Bijzondere ontmoetingen!

Soms op een heel onverwacht moment komt kom je mensen tegen die je onbewust verder helpen in je eigen proces om de beste versie van jezelf te worden. Dit was koningsdag 2017. Samen met mijn man besloten we om dit jaar koningsdag in Amsterdam te vieren. Iets wat we al heel lang niet gedaan hadden. Nu de kinderen hun eigen weg gaan is kun je daarin ook andere keuzes maken. Na wat rond gelopen te hebben streken we neer op een heerlijk terrasje in de Jordaan. Zo heerlijk in het zonnetje is het echt genieten in Amsterdam, waar het ook nog niet zo druk was. Voor ons lange tafels, waar verschillende mensen aanschoven. Op een zeker moment kwamen er twee vrouwen en een man bij ons zitten en we raakte in een geanimeerd gesprek. Gesprekken onder de waterlijn over hoe we hier kwamen, wat ons bezig hield en hoe bijzonder het was dat juist wij bij elkaar aan tafel kwamen te zitten.

Twee mooie vrouwen met ieder hun eigen verhaal, we kwamen erachter dat we eigenlijk zoveel meer hetzelfde waren dan verschillen. We lachten en we hadden enorm veel plezier. Met een van de twee vrouwen ging het gesprek net even dieper. Ze vertelde mij haar verhaal, over haar onzekerheden en over haar gevoelens. De vragen die je hebt als je een dochter hebt net als ik, welk voorbeeld je dan wil zijn als moeder als vrouw. Hoe je soms keuzes maakt die niet direct jouw keuzes zijn, maar wel de keuzes in het belang van je dochter. Hoe zij kijkt naar mijn relatie met mijn man en hoeveel lagen daarin zitten. Het was een mooi en emotioneel gesprek op een terrasje midden in de Jordaan.

Toen ik die avond die avond thuis kwam dacht ik nog na over dit gesprek en ik realiseerde me iets. In een eerdere relatie had ik namelijk wel eerder kennis gemaakt met vrouwen zoals hierboven beschreven, alleen toen was met ervaring heel anders geweest. Op dat moment was ik in een andere relatie, de beste versie van mijzelf was ver te zoeken. Ik woonde met een hele mooie man samen, deze man had qua aandacht van vrouwelijk schoon niets te klagen. Vrouwen zoals de vrouw die ik die middag ontmoet had zouden qua uiterlijk zeker boven aan zijn lijstje hebben gestaan. Boven de waterlijn een prachtige blonde vrouw, met mooie sprekende ogen en een heel goed figuur (lees slank). Dit waren de type vrouwen waar deze man als wij uit waren de hele avond mee kon dansen en sjansen. De hele avond zich mee kon vermaken. Om op het moment als wij thuis waren mij volledig te negeren en in bed in slaap kon vallen. Deze vrouwen waren toen ook de oorzaak van heel wat vreetbuien. In plaats van dat ik het in de relatie met die man zocht. Gaf ik al deze mooie vrouwen de schuld van mijn ongelukkig zijn. Het gevoel van het ongelukkig zijn, at ik weg. Het was zoveel “makkelijk” om het weg te eten dan de confrontatie met mezelf en met hem aan te gaan. Ik ben uiteindelijk 5 jaar in die relatie gebleven, waar ik achteraf alles waar ik zelf nu voor sta aan de kant heb geschoven. De man in kwestie is een bijzonder aardige en goed uitziende man. Wij haalde alleen niet het beste bij elkaar naar boven. De relatie was ongelijkwaardig, ik maakte me ondergeschikt aan hem. In feite kan hij daar niet zoveel aan doen en heeft het wat mij betreft ook gen zin om deze man verwijten te maken. Ik koos ervoor (onbewust) om in deze relatie te blijven en ik koos ervoor om me zo op te stellen dat hij meer “macht” had dan ik.

Deze inzichten kreeg ik dus na een gesprek met een vrouw die ik vroeger graag gemeden had. Alleen omdat ik boven de waterlijn een bepaald imago zie daar waardeoordelen aanhang en als ik die was gaan geloven dan…. Dan had ik nooit zo een mooi gesprek gehad met een mooie vrouw boven de waterlijn en nog veel mooier onder de waterlijn. Het inzicht dat ik zoveel gemeen had met die vrouw en dat we op zoveel andere lagen veel meer verbonden zijn dan je op het eerste oogopslag zou zeggen, heeft me heel veel gebracht. Ik ben haar dankbaar dat ze met mij onder de waterlijn is gegaan en mij haarzelf heeft gezien. Ik vond het confronterend om bij mezelf te concluderen welk inzicht dat gaf met betrekking tot mijn eerdere relatie. Wel heeft het me sterker gemaakt, sterker om vooral meer bij mezelf te blijven. Weer een stapje in mijn ontdekkingsreis naar de beste versie van mijzelf.

Dankbaar voor deze vrouw die mij zoveel heeft geleerd door zichzelf te zijn en de bereidheid om dat te laten zien!

Kus en knuffel,

Monique