26. apr, 2017

Onzeker of kwetsbaar?

Wanneer ben je onzeker en wanneer juist kwetsbaar? Dit leverde deze week een aantal discussies op in mijn omgeving. Voor mij geld dat kwetsbaarheid mijn grootste kracht is. En dat het mij in mijn leven meer heeft gebracht dan dat het me heeft gekost. De “risico’s” die ik nam door kwetsbaar te zijn hebben mij altijd meer opgeleverd dan dat ik überhaupt vooraf had kunnen bedenken. Toch werd deze week mijn kwetsbaarheid bestempeld alsof ik onzeker zou zijn. Dit werd in een negatieve context geplaats, alsof het slecht zou zijn als je soms een beetje onzeker bent. Voor mensen die boven de waterlijn naar je kijken zal onzekerheid en kwetsbaarheid er misschien hetzelfde uitzien. En dit zegt waarschijnlijk alles over hoe ze naar zichzelf kijken omdat dan vervolgens op een ander te projecteren. Het zal voor vele onder jullie geen verrassing zijn dat ik ook fan ben van het boek: De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown. Het boek heeft als ondertitel: “Heb de moed om niet perfect te willen zijn”. Hoe gaaf is dat wanneer je niet streeft naar perfectie maar juist streeft naar wat er nodig is in dit moment.

Natuurlijk vraagt onze omgeving, onze maatschappij en een deel van de wereld om perfectie, alles is erop gericht dat je de beste bent, de mooiste bent en de succesvolste. We overladen ons iedere dag weer met alles wat op ons afkomt en nemen voor waarheid aan wat “men” ervan zegt. Vervolgens doen wij er ook alles aan om aan deze waarheid te kunnen voldoen. We werken hard, we zijn succesvol en we denken dat we voldoen aan het beeld wat “men” heeft gecreëerd als zijnde perfectie. Het is niet geheel vreemd dat je je dan onzeker gaat voelen over of je wel kan voldoen aan deze waarheid. Daarmee geef ik ook aan dat in mijn visie onzekerheid ontstaat wanneer je verder van jezelf afkomt te staan en meer probeert te voldoen aan het beeld wat jij denkt dat de buitenwereld onder perfectie bestaat. Ik heb voorbeelden in mijn omgeving gezien waar dit echt heel ver gaat. Zo ver zelfs (mijn beeld) dat ze zelf zijn gaan geloven, dat ze of perfect zijn of dat ze dat helemaal niet kunnen zijn en daardoor ziek werden. In gesprek met beide mensen kom ik tot de conclusie dat ze heel vaak het woord “men” gebruiken. Men vind dat ik dat moet doen of men verwacht dit van mij. Vaak is het heel onbewust dat we uitgaan van wat “men” denkt, dat is ook eigenlijk wel heel makkelijk want dan hoef je zelf niet na te denken over wat jij zelf werkelijk wil. Je kan ook altijd “men” de schuld geven omdat zij het verkeerd hebben gezien. Het is een grappig patroon wat ik regelmatig tegenkomen en wat hardnekkig te doorbreken lijkt.

Wanneer je erbij nadenkt is dat best een grappig fenomeen “men”. Want ergens is er dus kennelijk een “men” die wij laten bepalen hoe voor ons perfectie eruit moet zien. Terwijl wij waarschijnlijk of nee zeker weten onderdeel zijn van “men”. De feitelijk houden wij zelf de mythe van perfectie in stand. Voor mij is het de uitdaging om steeds opnieuw na te gaan hoe ik mijn eigen perfectie definieer. Welke waarde ken ik toe aan het behalen van een succes of niet en wat is dan precies het succes en voldoet dat dan aan wat “men” definieert als een succes. Als ik deze zin teruglees vind ik het zo ingewikkeld, dat ik het bijna zelf niet meer begrijp. Wat ik er mee wil zeggen is het volgende: Iedereen is specialist in het zichzelf zijn. Voor iedereen is de definitie van perfect zijn (als je dat al wilt nastreven) dus anders. Wanneer je zelf je eigen definities bepaald van hoe jij eruit wilt zien, wat voor jou succes betekent, geluk, liefde en als je daar zelf je eigen definities aan hangt, grote kans dat je daar dan ook altijd aan kan voldoen. En hoe mooi is het dan als je voor jezelf dat kan uitgaan dat je altijd perfect bent. En als je dat voor jezelf hebt bepaald ga je dat ook uitstralen en dat is wat andere mensen dan van je zien! Jij bent dus degene die bepaald wat voor jou het beste past. De kwetsbaarheid zit erin dat je het risico neemt dat je anders bent dan andere. Onzekerheid is wanneer je denkt dat je niet kan voldoen aan wat “men” van je verlangt. Kwetsbaarheid is als je heel bewust ervoor kiest om te willen voldoen aan wat jij van je zelf verlangt. Mijn ervaring is wel dat het je zoveel meer oplevert want je kan in ieder geval één iemand heel gelukkig maken en dat ben jezelf! En als je het geluk hebt kun je het ook weer delen.

 

Kus en knuffel,

Monique