4. jan, 2017

Voornemens

Het is weer de tijd van het jaar, voornemens. En de media springt daar weer op in, logisch natuurlijk want we hebben het over niets anders dan voornemens. Ieder jaar beginnen we weer aan onze goede voornemens om er na een paar dagen weer mee te kunnen stoppen. Soms voelen we ons dan niet zo goed over ons zelf. Wat is dat toch met die hype om uiteindelijk je zelf niet beter te gaan voelen.

Jaren heb ik ook meegedaan aan die hype, eigenlijk had ik altijd twee dezelfde voornemens: Meer bewegen en afvallen. En je raad het al iedere keer weer lukte het een paar weken en dan ging het weer mis. En ook al probeerde ik het te ontkennen, ik voelde me toch iedere keer weer een soort van loser. Waarom dan die goed voornemens? En wat zijn goede voornemens eigenlijk. Goede voornemens zijn voor mij keuzes die je zijn opgelegd door een ander. Het zijn nooit helemaal je eigen keuzes, je voelt dat je mee moet doen en dan noem je het een voornemen. Volgens mij is een voornemen ook meer iets voor een ander dan voor jezelf.

Voor mij geen voornemens meer alleen nog keuzes. Wel heb ik een soort van traditie om tijdens deze periode van het jaar nog een keer terug te blikken op het jaar wat achter me ligt. Ik kies dan wat ik meeneem het volgende jaar en wat ik in het oude jaar achterlaat. Het ruimt ook lekker op want dan hoef je alle vervelende zaken niet mee te nemen. In zekere zin begin je ieder jaar weer opnieuw met een opgeruimd hoofd.

 “I am a woman in process. I’m just trying like everybody els. I try to take every conflict, every experience and learn from it. Life is never dull.”

Oprah Winfrey

Dit jaar was in vele opzichten en bijzonder jaar, veel bijzondere mensen mogen ontmoeten, veel nieuwe inzichten gekregen. Veel om mee te nemen het volgend jaar in. Ik ben dankbaar voor alle mooie en leerzame momenten. Ze hebben er stuk voor stuk aan bij gedragen waar ik nu sta en hoe ik nu in het leven sta. Er blijven ook mensen en inzichten achter in 2016. Sommige vind ik heel jammer en van sommige ook helemaal niet. Het is zoals het is.

Tot zover over voornemens en terugkijken op het vorige jaar. Ik ben benieuwd wat dit jaar me weer gaat brengen, welke mensen ik mag ontmoeten en welke inzichten ik wederom mag opdoen. Ik ben benieuwd naar welke versie ik van mezelf ga ontdekken.

En wat doe jij, blijf je in je voornemens of ga je kiezen?

Een magisch, gezond en liefdevol 2017 voor iedereen.

Kus & Knuffel

Monique