16. nov, 2016

Kwetsbaarheid als kracht!

Je stelt je niet kwetsbaar op! Je zegt niet wat je voelt! Je zegt al helemaal niet dat je iets niet kan! Je zegt niet dat het niet bij je past! Je zegt niet dat je het spannend vindt! Je zegt niet dat je het eigenlijk niet weet!

Zal ik nog even doorgaan met alle overtuigingen die wij ons zelf opleggen wanneer het gaat over kwetsbaarheid? Kwetsbaar zijn hoort vaak niet in het beeld wat we hebben gecreëerd over sterke mensen. “Sterk zijn” is toch altijd beter als “kwetsbaar zijn”. Er zit iets in van een oordeel. Sterk is goed, kwetsbaar is fout. Hoe komt dat toch vraag ik me weleens af? Wat maakt nou dat “kwetsbaar zijn” zo een negatieve lading heeft. Of dat “kwetsbaar zijn” niet professioneel zou zijn. Ik heb geen idee, persoonlijk vind ik het ook nogal lastig. Zelf stel ik me graag kwetsbaar op, laat is zien wat er onder de “waterlijn” bij mij speelt. Voor mij is dat zo prettig en voelt zo goed wanneer ik aangeef wat er werkelijk is. Vaak wordt dit in een zakelijk context afgedaan als “jij kan dat, jij bent een vrouw”. Nou als dat zo gemakkelijk was dat zouden meer vrouwen het moeten doen. En zouden er meer vrouwen aan “de top” moeten staan. Want mijn ervaring is nog steeds en wordt ook iedere keer weer bevestigd dat wanneer je je kwetsbaar opstelt er zoveel meer ruimte is voor nieuwe mogelijkheden, snellere verbindingen, meer begrip voor elkaar en een beter (en gedragen) resultaat. Echter als kwetsbaarheid alleen voorbehouden is aan vrouwen, dan roept dat bij mij nog wel een vraag op. Waarom zijn de vrouwen die daadwerkelijk in de top van organisaties of politiekactief dan zo weinig kwetsbaar? Waarom geven die vrouwen dan niet het voorbeeld? Wat maakt nou dat dat niet kan of niet geaccepteerd wordt, of misschien wel geaccepteerd maar hebben deze vrouwen een belemmerende overtuiging dat het niet kan?

Er zijn verschillende mensen, goeroes en geleerde voor mij geweest die dit hebben opgehangen aan verschillende theorieën: Venus en Mars, Mannelijke en vrouwelijke energie, horizontale en verticale oriëntatie, hoofd en hart en ga zo maar even door. In praktische zin is het voor mij heel duidelijk dat wij leven in een wereld die gedomineerd wordt door mannelijke energie (niet per definitie het mannelijke geslacht!), waar veel afhangt van kennis, kunde, macht en status. Waar veel vanuit het hoofd, zaken worden bedacht en daarmee ook vaak een oordeel gevend van wat wel en niet kan. Dit levert per definitie veel strijd op en speelt zich af boven de waterlijn. In mijn omgeving zijn het wel vaak de mannen die deze manier van denken en deze energie goed begrijpen en ook kunnen inzetten. Daarnaast merk ik ook in mijn omgeving dat er steeds meer behoefte komt aan om vanuit de vrouwelijke energie met elkaar in verbinding te komen. Meer vanuit het hart verbinding maken en het hart laten spreken. Om het voor mezelf duidelijk te maken zie ik mijn hoofd als een opslagruimte voor alle kennis, kunde en ervaringen die ik opgedaan heb in het verleden. Dit heb ik nodig om een aantal zaken op routine te kunnen doen. Ik heb geleerd dat ik kan fietsen, dat ik een boek kan lezen, dat ik kan schrijven, allemaal heel handig en ook goed dat het is opgeslagen in mijn hoofd. Ook heb ik daar mijn positieve en negatieve ervaringen opgeslagen. Wanneer je alleen je hoofd gebruikt loop je het risico dat je nooit iets nieuws probeert omdat de kennis die je daarvoor gebruikt gebaseerd is op het verleden en je daarmee een patroon creëert waar je niet meer uitkomt. Voor mij staat het volgen van je hart of het luisteren naar je hart voor de mogelijkheden die er zijn in de toekomst. Je hart vertelt je vaak wat je nodig hebt of wat je echt wilt. Je hart heeft over het algemeen ook niet zoveel (belemmerende) overtuigingen, het hart is niet gevuld met al die belemmeringen. Hier woont ook de liefde en komt de vrouwelijke energie vandaan. Het is vooral mijn missie om die vrouwelijke energie wat meer te laten stromen en wat meer de kwetsbaarheid bloot te leggen om zo te komen waar het echt over moet gaan.

Mijn vraag aan jou is spreek jij vandaag alleen je hoofd aan of ga jij ook de uitdaging aan om je hart aan te spreken als je vandaag met iemand in contact komt. Wat zou je dan zien, horen en voelen? Want jij bepaalt welke energie je aanwent, jij kies wat je een ander laat zien, laat horen en laat voelen. Jij kan dat!

Ik ben benieuwd.

 

Kus & Knuffel

Monique