14. sep, 2016

Verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes!

In deze blogs richt ik me vaak op de bewustwording van de keuzes die je hebt en de mogelijkheden die die keuzes met zich meebrengen. De stap die erna komt gaat dan om te gaan staan voor de keuze die je maakt ongeacht de consequenties daarvan. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd en gedaan, dat weet ik ook al. Het heeft, zoals sommige mensen zullen zeggen, wel wat leg nodig om je rug recht te houden wanneer je de keuzes maakt. Zeker wanneer die keuzes weerstanden oproepen omdat dit net even iets anders is dan van je werd verwacht en wat een ander van je nodig had. Hoe blijf je dan staan voor je keuzes. Wanneer wordt het egoïstisch en wanneer niet. Het is altijd een dilemma wat je dan wel of wat je dan niet doet. Dit ligt ook heel nadrukkelijk bij jezelf en hoe jouw oordeel is over een ander. In mijn optiek bepaal jij hoe andere je zien en bepaal jij hoe mensen met je keuzes omgaan. Wanneer jezelf twijfelt zal de twijfel ook gezien worden door de mensen in je omgeving, je zult ook heel selectief luisteren naar hoe anderen op je zullen reageren.

Wat ik in tegen kom is dat het vaak begint met de keuzes die wel of niet gemaakt worden. Kies je voor je baan omdat je het geld nodig hebt of om dat het het beste bij je past. Wanneer je de keuze bewust hebt gemaakt is er niets aan de hand, want dan aanvaard je de consequenties van die keuze. Als het gaat om blijven vasthouden van een baan alleen om de inkomsten, dan is daar helemaal niets op tegen. De consequenties is dan wel dat je daar behoorlijk ongelukkig van kan worden. Soms lijkt het of mensen zo vast zitten in hun patronen, dat ze in die situaties niet meer de mogelijkheden van de verschillende keuzes zien. Ze houden vast aan pensioenopbouw (prima als dat is waar je gelukkig van wordt), ze houden vast aan de zekerheid van een vaste baan ipv een nieuwe tijdelijke functie. Kortom het gaat niet zover om de keuze op zich (en daar wil ik ook zeker geen oordeel over geven, dat bepaal je namelijk zelf), als wel om hoe je de keuze hebt gemaakt. Wat ik ook vaak zie is dat mensen die zich niet bewust zijn van de hun eigen keuze, graag iedereen om zich heen de schuld geven van de situatie of wel de consequentie van hun eigen keuze. Eerst moet de hele wereld veranderen voordat jij dan kan veranderen.

Wat zou er gebeuren wanneer we zelf verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen keuzes, als we daarbij oordeelloos naar onszelf kunnen kijken en daarmee ook naar de keuzes van andere. Dat we de verantwoordelijkheden van onze keuze aanvaarden zonder dat we daarbij het oordeel geven op de keuzes van anderen. Wat als we behoefte hebben aan iets van iemand anders, wat als we dat “gewoon” vragen ipv dat we dat “verwachten”. Wat als je dan je dan een nee kan krijgen en dat die nee dan niets met een afwijzing te maken heeft, maar met een eerlijk nee dat iemand niet aan je verwachting kan of wil voldoen. Hoe zou je wereld er dan uitzien. Dat je kiest voor wat jou het meeste oplevert en dat je kunt vragen om hulp en die dan ook krijgt van mensen die dat echt willen en kunnen.

Alles is mogelijk als we daarmee zelf vandaag beginnen. Waarom zou je het uitstellen, jij hebt de keuze om dit in gang te zetten voor jezelf en wie weet gaat er dan wel mensen met je mee.

Ik heb deze uitdaging aangenomen:

  • Maak je eigen keuzes

  • Wees verantwoordelijk voor de consequenties

  • Vraag wat je nodig hebt

  • Geef ruimte aan de ander voor een eerlijk ja of nee op je vraag

  • Kijk oordeelloos naar wat er gebeurd

Tot volgende week!

Kus & Knuffel

Monique