18. mei, 2016

Ergens tussen de 18 en de 80

“Je bent zo oud als je je voelt”. Als ik daarop reageer dat kan het werkelijk van alles tussen de 18 en de 80 zijn. Mijn werkelijke leeftijd is 46 en als ik dat schrijf dan zeggen de stemmetjes in mijn hoofd dat dat best oud is. Althans toen mijn moeder 46 was vond ik haar best wel oud, terwijl ze nu een stukje ouder is maar in mijn ogen weer niet ouder wordt. Raar is dat er wordt ook best vaak een oordeel aan iemand gegeven op basis van de leeftijd. Zelf doe ik dat ook, en dan vooral richting mezelf. Ik word heel enthousiast van een dagje Disney of een Disneyfilm, op de dansvloer dans ik als mijn grote idool Michael Jackson. Eigenlijk geloof ik nog in sprookjes en bekijk de wereld ook heel graag door een roze bril. Mijn motto is dan ook: ”Doe maar heel gek, dat is niet gewoon genoeg”. En hoewel ik me daar heel prettig bij voel dat is niet het gedrag wat over het algemeen wordt geaccepteerd. Continue word ik erop gewezen dat zo de wereld niet in elkaar zit en dat het eigenlijk niet kan. En tegelijkertijd word ik er ook continue op gewezen en bevestigd hoe heerlijk mijn kijk op de wereld is en hoe blij ik daarmee de mensen om me heen maak. Wat wil ik nou eigenlijk horen en naar wie luister ik als het er echt op aankomt?

Ik heb natuurlijk een keuze, zoals ik al zo vaak heb gezegd, net als dat de keuze niet altijd even gemakkelijk is. Als je me echt zou kennen zou ik niet liever af en toe gewoon gek doen en niet altijd “politiek sensitief” zijn, de waarheid werkt voor mij toch net altijd iets beter. Het blijft natuurlijk wel altijd mijn waarheid en er is altijd ruimte voor die van een ander. Zelf probeer ik daar altijd oordeelloos naar te kijken en te luisteren, dat valt niet altijd mee. Ik probeer niet over te komen als een heilig boontje of zoiets. Het is alleen dat ik denk en voel dat de wereld zoveel mooier is als we wat meer ons gedragen als een meisje van 18 en wat meer loslaten. Ik vind het soms zo lastig dat je tegen zoveel kritiek oploopt als je iets buiten de lijntjes kleurt, dat je liever iets uit liefde doet dan uit je hoofd (omdat het zo hoort).

In de praktijk heb ik niet vaak de keus en is mijn hart sneller dan mijn hoofd bij mijn mond. En zeg ik hoe ik me voel en kom dan vaak met hele simpele woorden tot waar voor mij de kern zit. Laatst vertelde iemand dat hij in Disneyland was geweest, ik juichte en ging helemaal los in dat moment. Ik liet even mijn meisje los en dit was gewoon op de werkvloer. Heel even was daar dat stemmetje “doe normaal, dit kun je niet doen op de werkvloer, je bent een leidinggevende ….” Nou ik heb er geen moment spijt van gehad, ja het kon misschien wat “jeugdig” overkomen, het is wel wie ik ben en wie ik wil zijn. De mensen om me heen konden ook even lachen en het haalde even de spanningen weg en het leek net of dat er ruimte kwam voor meer lol en meer zichtbaar werd van iedereen.

Daarnaast werkt het als moeder niet altijd even handig. Wanneer je jezelf niet helemaal aan de ongeschreven regels houdt die pubers hebben opgesteld als het gaat om het gedrag van hun moeder. Ze zijn het alleen wel vergeten ook aan hun moeder door te geven “hoe het moet”. Als je ouder wordt ben je ook vergeten hoe het was en hoe het in elkaar steekt. Wanneer je het gevoel hebt dat je het nog wel weet dan ben je belast met de kennis die je in de tussentijd hebt opgedaan en “weet je het nu beter”. Ach ja dus als iemand mij de vraag stelt hoe oud ik ben, zal ik blijven zeggen dat ik 46 ben en volgend jaar 47 en zo verder en zal ik vooral in mijn hart proberen te herinneren om ook jong te blijven, zowel in gedachten als in gedrag. Ook al is daarvan de consequentie dat ik op de dansvloer dan los ga op Michael Jackson als een 18-jarige om vervolgens de volgende dag als 80-jarige mijn bed uit te komen. Dat is dan maar zo.

Ik beloof plechtig dat ik altijd een beetje buiten de lijntjes zal blijven en als ik daarmee mijn kinderen af en toe het gevoel geef dat ze voor schut staan, dan doe ik dat in ieder geval met heel veel liefde!

Ik ben benieuwd, hoe oud voel jij je? Hoe oud gedrag jij je? Hoe oud zou jij je willen voelen? (reageren mag......)

Knuffel en Kus,

Monique