20. apr, 2016

Clash van Vrouwelijk Leiderschap

Niet zo lang geleden kwam ik een sterke vrouw tegen. Je kent dat wel zo een vrouw waarvan je direct aan alle kanten de kracht voelt. Deze keer was zij verpakt in een mooie tengere goedgeklede variant van een sterke vrouw. Een collega van mij had aangegeven: “Monique, jullie moeten elkaar echt eens ontmoeten, zij is ook een coach”. Steeds beter gewend aan het feit dat ik mezelf een coach noem, dacht ik dat dat wel een keer zou gebeuren. Dat gebeurde ook, eigenlijk helemaal onverwacht en geheel onvoorbereid. Ik ontmoette haar toen ik op punt stond om naar huis te gaan, ik grapte dat het inmiddels wel wat laat was en dat ze naar huis mochten. Ze reageerde dat ze later was begonnen en dus ook later naar huis ging. Ik verontschuldigde mij voor een aanname die ik deed.

En toen veranderde de energie tussen ons. Ik weet niet precies wat er gebeurde maar er gebeurde iets. Het ging over NLP en over hoe we coachte, we gingen opbieden over hoe en wanneer en wie we allemaal coachte en hoe we bezig waren met de duurzaamheid van de verandering. Ik reageerde fel, misschien iets te fel, toen ze aangaf dat zij wel de oplossing was. Bam, gelijk in mijn allergie niet normaal. Ik merkte dat ik last kreeg van mijn overtuiging. Mijn overtuiging is namelijk dat je als coach nooit de oplossing bent. Als coach loop je een stukje mee in de reis van diegene die je coacht, vanuit een geloof dat iedereen specialist in “het zichzelf zijn” is. Ik deed nog even mijn best om niet meer vanuit mijn hoofd te communiceren maar vanuit mijn hart. Dat lukte moeilijk. De clash was compleet toen ik aangaf dat ik niet in een “feedback training” geloof omdat ik dat maar een trucje vond. Toen was het compleet de verbinding was verbroken.

Wat had dit gesprekje mij nu opgeleverd? Nou in ieder geval dat ik mijn overtuigingen mij behoorlijk in de weg zaten op dat moment, dat ik totaal geen ruimte meer had om echt naar haar te luisteren. Ik werd me bewust van het feit dat krachtige vrouwen wanneer ze met hun hoofd communiceren het risico lopen om in gevecht te gaan. Wat een les was dat zeg, dank je wel! Ik had weer even een ervaring dat het soms heel moeilijk is om los van je hoofd te komen en terug te gaan naar je hart. Hiermee durf ik ook uit te spreken dat ik zelf een krachtige vrouw ben, want toen ik in haar ogen keek zag ik mezelf. En heel eerlijk werd ik bang van de kracht die ik zag, mijn kracht. Steeds meer word ik me bewust van de kracht die ik uitstraal en wat die kracht losmaakt in mijn omgeving en de mensen die ik ontmoet. Ik ben trots en tegelijkertijd ook wel angstig, want ik heb zelf even gevoeld hoe het is om in “gevecht” te zijn met een sterke vrouw die ik dus ook kan zijn….