10. jan, 2016

Verschrikkelijke Dikke Ikke

Ik ben deze blog gestart met als doel om mijn “beste zelf” te vinden, mijn pad te delen mijn valkuilen, observaties en leermomenten in de overtuiging daarmee te spiegelen, te reflecteren en soms te relativeren. Of gewoon om te lachen, want mijn leven kan soms hilarisch zijn. Jullie daarin mee te nemen in de hoop dat mijn ervaringen jullie inspireren tot het zijn van jouw beste zelf. De afgelopen maanden hebben voor mij bol gestaan van nieuwe ervaringen, sommige die ik wil delen en sommige ook niet. Hoe eerlijk is dat eigenlijk, want om een beeld te krijgen van mijn pad dan zou ik toch eigenlijk alles moeten delen? Het is net of ik jullie dan alleen meeneem op het meest comfortabele deel van mijn zoektocht, dat is alleen niet de hele zoektocht.

Zo aan het begin van het nieuwe jaar word je overspoeld met alle goede voornemens en zo ook dit jaar. En dit jaar doe ik daar dus aan mee, ik heb geen keus. Ik ben te dik, zo het staat op papier, mijn grote geheim is eruit. Wat eigenlijk niet zo groot is als je me zou zien. Niet dat ik me ervoor schaam of zo, het is meer dat als ik het zelf niet zie het misschien vanzelf weggaat. Ik blijf hopen, maar de werkelijkheid is toch net even iets anders. Eigenlijk ben ik zo lang ik me kan heugen aan het lijnen, kilo’s eraf en de kilo’s er weer aan. Tien jaar geleden besloot ik om maar “gewoon” dik te zijn. Maar weet je ik kom nu op een punt dat dat niet meer werkt. Want als ik echt diep onder water ga bij mezelf dat weet ik dat ik niet gelukkig ben met dit lijf. Ik kan niet de dingen doen die ik zo graag zou willen en die gewoon meer energie nodig hebben dan ik nu heb. Door het coachen dat ik doe en de manier waarop ik dat doe vind ik het belangrijk dat ik mensen dichter bij mijn hart kan laten komen. De manier waarop een coachee mij heel dichtbij laten komen. Mijn kracht is mijn grote hart waar ruimte is voor iedereen die in mijn buurt komt. Dat hart verstop ik nu onder mijn lijf. Na veel coaching gesprekken krijg ik spontaan een knuffel waarmee ik het hart van de ander kan voelen. Ik heb de mijne weggestopt en dat zit me nu zo in de weg. Het is zo het moment om nu met mijn gewicht aan de slag te gaan. Niet om esthetische redenen maar om wie ik ben en mijn hart te ruimte te geven voor waar ze het beste in is: openstaan voor iedereen en die te laten voelen dat alles mogelijk is.   

De afgelopen jaren heb ik veel hardgelopen en daar kreeg ik een enorme kick van, het geeft je een heerlijk gevoel van vrijheid. Samen met Michael Jackson (van wie ik een belachelijk grote fan ben) heb ik al heel wat kilometers in mijn benen. Maar de laatste tijd gaat dat ook niet meer zo lekker, met als gevolg dat ik nu weer op een gewicht ben waar ik gewoon liever niet ben. Ik heb het mechanisme ontwikkelt dat als iets niet lukt of niet prettig voelt dat ik dat gevoel begraaf onder eten….  Letterlijk weg eten! Het woord wat daarbij hoort is emotie-eter. Prima, maar wat moet ik ermee voor mij lijkt het op een legalisatie van wat ik doe en daar ben ik nou net niet naar opzoek. Ik ben op zoek waarom ik het doe en wat maakt dat ik het doe. Ik ben op zoek naar mijn eigen “plek van moeite” waar de oorzaak ligt voor dit mechanisme. Mijn zoektocht is naar die plek waar de oorzaak ligt en als ik die gevonden heb dan kan ik daar iets mee en misschien kan ik dan vrouwen coachen die net zo op zoek zijn naar die plek, want ik weet zeker en voel het in mijn hele lijf als ik die “plek van moeite” heb gevonden ik er wat mee kan doen en dan zal ieder dieet ook aanslaan, gewoon omdat het eten niet meer een middel is om een gevoel weg te eten maar een doel is om energie te krijgen.

Dit is misschien wel de moeilijkste blog die ik ooit heb geschreven en het voelt ook heel kwetsbaar en ook heel sterk want ik weet bijna zeker dat een aantal van jullie er net zo over denken en voelen als ik. Wie weet geeft dit wel inzicht wat je nu nodig had om jouw goede voornemens te laten uitkomen. Misschien wil je het delen, misschien heb je tips. Ik ben benieuwd.

Tot mijn volgende blog

Knuffel, Monique