5. dec, 2015

Veranderen, toch?

Inmiddels heb ik zo’n 10 jaar mijn eigen bedrijf samen met mijn beste vriendin, Diana. We zijn in 2005 gestart en we zijn succesvol. We hebben beide onze “vaste” baan opgezegd om “voor ons zelf” te beginnen. Vol goede moed zijn we een webwinkel gestart voor, vrouwen met een maatje meer. BellaGrandeMode was de naam. Met een missie: “Vrouwen laten zien”. We hadden een slogan, niet dragen wat je past, maar dragen wat bij JOU past. We hebben heel Nederland afgereisd en kledingparty’s gegeven. Het was geweldig. Van die tijd hebben we veel geleerd, zoals bijvoorbeeld wanneer al je liquide middelen in je voorraad vastzitten. Lastig als je dan een stukje maand overhoud. Toch hebben we het gered. We huurde een ruimte in een pand waar meer kleine ondernemers werkzaam waren. Al snel kwam de vraag of wij deze konden ondersteunen bij een aantal personeelskwesties, dat kon ik wel. Diana regelde de commerciële kant van de zaak.

Zo is ons bedrijf snel getransformeerd van een webshop naar een Interim P&O adviesbureau. Waarbij Diana haar specialisme heeft in ondersteuning, advies en coaching en ik (strategisch) advies, coaching en recent ook trainingen geef. Onze missie is verandert van “Vrouwen laten zien” naar “Vrouwen laten zijn”. Als adviseur kom ik binnen veel verschillende organisaties zowel profit als non profit organisaties. Ik heb het voorrecht om met medewerkers van verschillende (hiërarchische) niveaus in gesprek te zijn. Meestal kom ik binnen in een organisatie “als het anders moet”, er gereorganiseerd moet worden of dat er “een frisse wind” moet waaien. Wat er dan precies anders moet dat is niet altijd even duidelijk. In mijn optiek weet een organisatie vaak wel dat ze moet veranderen en weten ze ook vaak wel wat er moet veranderen maar hoe.

Voor mij de klassieke fout in het doorvoeren van veranderingen is wanneer deze worden opgelegd, dus de organisatie verteld wat er moet veranderen. Alleen een verandering die opgelegd wordt die werkt gewoon niet, het is niet genoeg om te vertellen dat medewerkers moeten veranderen maar waarom ze moeten veranderen. Vaak worden de medewerkers niet meegenomen in die verandering en al helemaal niet in de opgelegde veranderingen. Wat mij zeer verwondert is dat leidinggevende puur op basis van hun titel degene zijn die (denken te) weten welke verandering er noodzakelijk is. Vaak kunnen ze precies vertellen wat de oplossing en/op resultaat en denken ze ook nog eens dat dat voldoende is om medewerkers mee te krijgen. Sorry maar ik snap dat gewoon niet, heel eerlijk vind ik dat ook een minachting van de kwaliteiten van de medewerkers. In een verandering ervaren leidinggevende ook vaak stress en voelen ze zich onbegrepen. Werken heel hard en bereiken niet of nauwelijks het vooraf uitgesproken resultaat.

Ik verbaas me iedere keer opnieuw dat leidinggevende verbaasd zijn wanneer het vooraf verwachte resultaat niet gehaald wordt. Ik word zelfs een beetje kwaad over het feit dat leidinggevende ervan uit gaan dat zij de oplossing hebben of zelf zijn, waarbij ze het potentieel van hun medewerkers lijken te negeren. In mijn optiek verander je niet als het moet (opgelegd van buiten af) alleen als het moet (van binnen uit) voor mij is dat een gegeven die wanneer ik dat aangeef altijd moet uitleggen. Soms maakt me dat onzeker want ik vind mezelf helemaal niet zoveel slimmer dan anderen. Wel denk ik dat ik over een groot vertrouwen beschik dat iedereen zijn eigen keuzes en overwegingen kan maken tav wel of niet veranderen. Als mensen gaan voor die verandering dat zijn die veranderingen ook duurzaam. Wanneer mensen niet meegaan met een verandering, dan voelen ze voor mij niet het moeten van binnen uit. Wanneer ik voor mezelf spreek heb ik al mijn grote veranderingen pas doorgevoerd op het moment dat er de noodzaak was van binnen uit, voor mij is dat het “heilig moeten”. Ik kan dan niet meer terug en ga ervoor ongeacht de consequenties en heel eerlijk zou ik het geweldig vinden als meer mensen dat zouden doen, of het gaat om een baan, een relatie of andere veranderingen die noodzakelijk zijn.